Welcome

Συστασεις

Socializing

Alter Ego

Αναγνωστες

Google+ Followers

Pin Board

Αγαπω να διαβαζω

24 Φεβρουαρίου 2016

Ανάλωση έως...


Πηγαίνουμε για ψώνια στο s/m, κοιτάζουμε σχολαστικά τις ημερομηνίες λήξης, αγοράζουμε, ξεχνάμε, “τώρα αυτό τρώγεται;” και πετάμε! Ή πετούσαμε. Τόνοι φαγητού κατέληγαν και καταλήγουν στα σκουπίδια από σπατάλη, καθαρή αμέλεια ή άγνοια.

Πριν, λοιπόν, δούμε για πόσο διάστημα είναι ασφαλές να καταναλώνουμε είκοσι δημοφιλή  τρόφιμα, ας ξεκαθαρίσουμε μια και καλή τη διαφορά μεταξύ των δύο επισημάνσεων που αναγράφονται στις συσκευασίες.

Η επισήμανση «Ανάλωση έως» («Use by» ή «Ημερομηνία λήξης») αφορά την ασφάλεια του τροφίμου, δηλαδή δείχνει μέχρι πότε μπορεί το τρόφιμο να καταναλωθεί με ασφάλεια.
Αν αυτή η ημερομηνία παρέλθει, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης, επομένως το τρόφιμο πρέπει να πεταχτεί.

Στα είδη τροφίμων που έχουν τέτοιου είδους σήμανση συμπεριλαμβάνονται τα κρύα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα μαγειρεμένα κρέατα και οι έτοιμες σαλάτες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενημέρωσης για τα Τρόφιμα (EUFIC).

Η επισήμανση «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (ή «Best before») αφορά τη γεύση και την υφή του τροφίμου, αλλά όχι την ασφάλειά του. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος αν το προϊόν καταναλωθεί για κάποιο διάστημα αφότου παρέλθει η ημερομηνία αυτή, αλλά μπορεί να έχει διαφορετική γεύση ή υφή
Στα είδη τροφίμων που έχουν τέτοιου είδους ημερομηνίες συμπεριλαμβάνονται τα κονσερβοποιημένα, τα αποξηραμένα και τα κατεψυγμένα, σύμφωνα με το EUFIC.

Και για τις δύο επισημάνεις, πάντως, βασική προϋπόθεση είναι η τήρηση των οδηγιών αποθήκευσης και συντήρησης που αναγράφονται στη συσκευασία των τροφίμων.


20 δημοφιλή τρόφιμα

Για ποσο διαστημα ειναι ασφαλες να καταναλωθουν1 Ελαιόλαδο Το ελαιόλαδο “αντέχει” 18 έως 24 μήνες, αρκεί να φυλάσσεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Τις περισσότερες φορές, ούτως ή άλλως, καταναλώνουμε το λάδι μας πολύ πριν περάσει το διάστημα αυτό.

2 Αβγά Μπορούν να παραμείνουν 3−5 εβδομάδες στο ψυγείο, όχι όμως στην πόρτα αλλά στο πιο ψυχρό μέρος του ψυγείου (π.χ. στο φρουτοθάλαμο). Στον καταψύκτη, μπορούν να διατηρηθούν ακόμη και έναν ολόκληρο χρόνο! Στην περίπτωση αυτή, όμως, δεν θα πρέπει να καταψυχθούν με το κέλυφος.


3 Παστεριωμένο Γάλα Μπορεί να διατηρηθεί ακόμη και μία εβδομάδα μετά αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης, εκτός βέβαια αν έχει περίεργη οσμή ή δυσάρεστη γεύση, οπότε και θα πρέπει να το πετάξουμε αμέσως. Στην κατάψυξη, μπορεί να διατηρηθεί έως και τρεις μήνες!

4 Γάλα Σόγιας Όπως και το κανονικό γάλα, και το γάλα σόγιας έχει περίπου την ίδια διάρκεια. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μας 7−10 μέρες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία.

5 Κρέμα Γάλακτος Επειδή η γεύση της κρέμας γάλακτος είναι ιδιάζουσα (ελαφρώς υπόξινη), είναι αρκετά δύσκολο να κρίνει κάποιος πότε είναι εντάξει. Πάντως, μπορεί να διατηρηθεί περίπου δύο εβδομάδες ακόμη από την αναγραφόμενη ημερομηνία, εάν κι εφόσον είναι πολύ καλά κλεισμένη.


6 Γιαούρτι Οι δημοφιλείς τύποι γιαουρτιών του εμπορίου στα σφραγισμένα κεσεδάκια, μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και 7 έως δέκα μέρες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία, όμως εάν έχουν πιάσει μούχλα, έστω και σ' ένα σημείο, θα πρέπει να πεταχτούν αμέσως, ακόμη κι αν δεν έχουν λήξει. (Πιθανώς από κάπου έχουν πάρει αέρα και βέβαια, έχουν αλλοιωθεί). Εάν καταψύξουμε το γιαούρτι (διατηρείται ένα μήνα ακόμη), δεν το ξεπαγώνουμε εκτός ψυγείου, αλλά το μεταφέρουμε στη συντήρηση.

7 Μαγιονέζα Ένα ανοιγμένο βάζο μαγιονέζας που διατηρείται στο ψυγείο, μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια ακόμη και 2−3 μήνες από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ή και περισσότερο, ακόμη κι αν έχει λίγο αλλάξει το χρώμα της.


8 Φυστικοβούτυρο Διατηρείται στο ντουλάπι έως και τρεις μήνες. Στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθεί για άλλους 3−4 μήνες. Εάν το αφήσουμε εκτός ψυγείου, θα παρατηρήσουμε διαχωρισμό του ελαίου στην επιφάνεια, όμως πρόκειται για φυσικό φαινόμενο και δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει


9 Τουρσιά − Πίκλες − Κάπαρη − Ελιές Από τη στιγμή που θα αποσφραγίσουμε το βαζάκι, το περιεχόμενο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, χωρίς να χάσει τη νοστιμιά του, για έναν ολόκληρο χρόνο!

10 Ξύδι Το ξύδι, σύμφωνα με το The Vinegar Institute διατηρείται... σχεδόν για πάντα! Τα μη λευκά ξύδια, μπορεί να παρουσιάσουν μικροαλλαγές στο χρώμα ή να αναπτύξουν ιζήματα, με την πάροδο του χρόνου, όμως το προϊόν εξακουλουθεί να είναι ασφαλές για χρήση.


11 Μέλι Ακόμη περισσότερο από το ξύδι, το μέλι παραμένει αναλλοίωτο στην πάροδο του χρόνου. Παρά τον ζαχαρώδη χαρακτήρα του, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε νερό και το υψηλό όξινο επίπεδο δεν ευνοούν τη δημιουργία βακτηριδίων.

12 Μουστάρδα Οι μουστάρδες του εμπορίου, διατηρούνται οπουδήποτε, ένα με δύο χρόνια  μετά την ημερομηνία λήξης τους, ανάλογα με τον τρόπο που τις αποθηκεύουμε. Αν η μουστάρδα μείνει στο ντουλάπι χωρίς να ανοιχτεί, έχει έναν επιπλέον χρόνο ζωής.
Προσοχή, όμως: οι σπιτικές μουστάρδες, διατηρούνται πολύ λιγότερο και θα πρέπει να καταναλώνονται σύντομα μετά την παρασκευή τους.

13 Κέτσαπ Μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα την κέτσαπ που βρίσκεται στο ψυγείο (και όχι στο ντουλάπι μας), για έξι μήνες τουλάχιστον. Δεν υπάρχει πρόβλημα να την καταναλώσουμε και μετά το πέρας των έξι μηνών, εκτός εάν έχει περίεργη μυρωδιά ή έχει αρχίσει να “πιάνει” μούχλα.


14 Σαντιγί Σε κάθε λογής κονσέρβα (κουτάκι, φιάλη) η σαντιγί διατηρείται μέχρι και τρεις μήνες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης, όμως η φρέσκια, μόλις 7 έως, το πολύ, 10 μέρες.

15 Βούτυρο Το βούτυρο και η μαργαρίνη μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και μία εβδομάδα μετά την ημερομηνία λήξης. Το βούτυρο με ελαιόλαδο, μέχρι και δύο εβδομάδες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία. Εάν καταψύξουμε οποιοδήποτε βούτυρο, του δίνουμε επιπλέον εννέα μήνες... ζωής!


16 Καφές Ο καφές σε σκόνη διαρκεί 3−5 μήνες μετά την ημερομηνία που αναγράφεται ως “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από...” ενώ οι κόκκοι καφέ διατηρούναι μέχρι και έξι μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία.

17 Τσάι Είτε σε φακελάκια είτε χύμα, το τσάι διατηρείται 6−12 μήνες μετά την ημερομηνία λήξης του.

18 Ζυμαρικά Μιλάμε πάντα για τα ξηρά και όχι για τα φρέσκα ζυμαρικά. Μοιάζει να έχουν... απεριόριστη διάρκεια. Δεν είναι έτσι, βέβαια, ωστόσο μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και 1−2 χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης τους!


19 Αλλαντικά Τα συσκευασμένα αλλαντικά διατηρούνται 7−10 μέρες μετά την ημερομηνία “ανάλωσης κατά προτίμηση” ενώ εαν προτιμήσουμε τον πάγκο των αλλαντικών, θα πρέπει να τα καταναλώσουμε μέσα σε 5−6 μέρες.
Το σαλάμι και το πεπερόνι διαρκούν πολύ περισσότερο, περίπου 2-3 εβδομάδες.


20 Μπαχαρικά Με εξαίρεση τη μέντα που έχει μικρότερη διάρκεια ζωής, όλα τα άλλα μπαχαρικά, από κανέλα μέχρι πιπέρι καγιέν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 2−3 χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης τους!


Πηγες, πληροφοριες, credits
Τις πληροφορίες για τα 20 τρόφιμα βρήκα προ καιρού στη Huffington Post (US), ενώ για την Ανάλωση και την Ημερομηνία Λήξης στα ΝΕΑonline−Υγεία
Η κύρια φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο ανήκει στο δημόσιο τομέα (public domain) ενώ τις υπόλοιπες βρήκα στα: StyleCraze, WirEltern,  ThinkStock via Irish Examiner, Peanut Butter Lovers, SheKnows, Cliodynamica (Peter Turchin), Ôdélices, Life Advancer, Metzgerei Stephan Von Pföstl, Billion Foods.

Natasha N. ♥ living-and-love.blogspot.gr ♥ 24 Φεβρουαρίου 2016, 10:27 μ.μ.

23 σχόλια:

 1. Καλησπέρα φίλη μου!
  Εξαιρετικά χρήσιμες οι πληροφορίες που μοιράστηκες μαζί μας και σε ευχαριστούμε! Κι εγώ πετάω συνέχεια πράγματα που λήγουν, αλλά να που δεν χρειάζεται πάντα! Εντάξει, κάτι πολτούς και κάτι γιαουρτάκια τα τρώμε και μετά το best before, με τύψεις βέβαια, αλλά τώρα ορίστε, ξέρω ότι δεν χρειάζεται να ανησυχώ και τόσο!
  Βέβαια εννοείται ότι πάντα ελέγχουμε τι τρώμε πριν το φάμε. Μου έχει τύχει να πιάσει μούχλα μία συσκευασία Philadelphia στο ψυγείο πριν την ημερομηνία λήξης!
  Καλό σου βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλωσόρισες, Μαρία!

   Και σ' εμένα έχει τύχει (και μάλιστα, όχι μία φορά) να πιάσει μούχλα Philadelphia και νομίζω, είναι και το μοναδικό προϊόν που προέκυψε τόσο... ευαίσθητο!

   Πάντα χρειάζεται πολλή προσοχή, η αφηρημάδα μπορεί να έχει απρόβλεπτες (;) συνέπειες (θα δεις στο παρακάτω σχόλιο, στην Πέτρα, γιατί!)

   Καλό βράδυ και καλό ξημέρωμα! ✽

   Διαγραφή
 2. 1) Εγώ πιο πολύ προσέχω τα γαλακτοκομικά, γιατί τα φοβάμαι..
  2) Έχει ημερομηνία λήξης το φυστικοβούτυρο;; Δεν έχω..προλάβει να την δω ποτέ!! Αχαχα! Καλό ξημέρωμα Νατάσα μου! Πολλά φιλιά ❤❤

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 1) Σε παραπέμπω στο alter ego μου (προσπέρασε με συνοπτικές τα χριστουγεννιάτικα και φτάσε στο γιαούρτι!)

   2) Ηθικόν δίδαγμα: δεν κινδυνεύεις από φυστικοβούτυρο! ^.^

   Καλό ξημέρωμα, Πετραδάκι μου! ♥ Φιλιά πολλά πολλά!

   Διαγραφή
 3. χτες μαγειρεψα μακαρονια σουφλε με κρεμα γάλακτος που ειχε λήξει εδω και 10 μερες!Ζουμε ακομα!Σπανια να μου ξεφυγει προϊόν και να ληξει γιατι ψωνιζω τα απολυτως απαραιτητα.Γάλα φρεσκο ληγμενο μιας μερας το δινω στα παιδια,όπως και βουτυρο θα φτιαξω γλυκο...ελπιζω να μην σε διαβαζει το Χαμογελο του Παιδιου!
  Καλημερααααα!

  Μην ανησυχεις ,για σημερα δεν θα τα ταϊσω ληγμενα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. [Καλά, γιατί δεν απάντησα εδώ;!]

   Βούτυρο και αβγά, τα αξιοποιώ σε “τεμπελοτυρόπιτα”, γάλα ληγμένο το πίνω μια χαρά (μέχρι και 4 μέρες από τη λήξη, το “Όλυμπος” αντέχει άνευ παρενεργειών!) Δεν είπα ότι το 'χω κάνει σύστημα, αλλά συμβαίνει...

   Σήμερα “έγραψες”, ελπίζω να το τίμησαν δεόντως!

   Φιλιά, καλό βράδυ!

   Διαγραφή
 4. Σχεδόν ποτέ δεν αφήνω να λήξει κάτι... Είμαι ολίγον σχολαστική με τις ημερομηνίες, όμως μου έχει συμβεί κάποια προϊόντα, είτε να μυρίζουν περίεργα, είτε να έχουν άλλη όψη και υφή από τη συνηθισμένη αρκετά νωρίτερα από την ημερομηνία λήξης...
  (Ωστόσο, διάβαζα τώρα τις απαντήσεις σου στα σχόλιά μου και έβαλα τα γέλια όταν είδα πως 2-3 αναρτήσεις πριν, "σκότωσα" τη λέξη "επέβαλε"!!! Ήμουν κουρασμένη, με καταλαβαίνεις, ε?!!!)
  ;-)
  ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είμαι σχολαστική με τις ημερομηνίες όταν αγοράζω κάτι (στα “ευαίσθητα προϊόντα” προσέχω και τις ημερομηνίες παστερίωσης, κοπής, σφαγής −μπρρρ!− παραγωγής) αλλά συχνά κάτι μού ξεφεύγει και λήγει :/

   [Κι όμως, δεν το είχα προσέξει! Σιγά, παιδί μου! Δεν έγινε κάτι! Ποιος δεν το 'χει πάθει;]

   Φιλιά πολλά, καλό απόγευμα!♥♥

   Διαγραφή
 5. Πάρα πολύ χρήσιμη η επισήμανσή σου ότι για να αντέξει μέχρι τη λήξη πρέπει να το αποθηκεύσουμε και να το συντηρήσουμε με βάση της οδηγίες , το κάθε τρόφιμο!Για τη μαγιονέζα και την κέτσαπ πάντα είχα την απορία πόσο κρατάνε, γιατί παίρνουμε αλλά χρησιμοποιούμε σπάνια. Ευχαριστούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλωσήρθες, Δέσποινα!

   Θα πρόσθετα ότι είναι χρήσιμο να αποφεύγουμε αγορές από σημεία πώλησης που είναι σαφές πως οι συνθήκες συντήρησης δεν είναι ιδανικές (ας πούμε, δεν αγοράζω ποτέ κάτι φαγώσιμο, από περίπτερο).

   Με τη μαγιονέζα κι εγώ δεν ήξερα τι να κάνω, φοβάμαι τις όποιες αλλοιώσεις σε οτιδήποτε περιέχει αβγό.

   Σ΄ευχαριστώ πολύ που πέρασες, καθώς και για το σχόλιό σου.
   Καλό βράδυ να έχεις! ✽

   Διαγραφή
 6. Πολύ χρήσιμη πληροφορία αυτή για τα αβγά και τον καταψύκτη! Όχι ότι μου μένουν, ανάρπαστα γίνονται, αλλά οφείλω να ξέρω τα πάντα, διότι τι θα πει κι ο κόσμος! Αντιλαμβάνεσαι...
  Καλό βράδυ Νατάσα Ν.!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα, δεν είναι; (Ξαφνιάστηκα ευχάριστα όταν πρωτοδιάβασα το άρθρο στη HuffP!)
   Αντιλαμβάνομαι, λέει...

   Καλό βράδυ και σ' εσένα, Αρτίστα!★

   Διαγραφή
 7. Αδύνατον να πετάξω τρόφιμα κι έτσι πάντα φροντίζω να είναι εντός ημερομηνιών η κατανάλωσή τους. Έχει τύχει όντως να χρησιμοποιήσω "ληγμένα" χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού δεν είχαν αλλοιωθεί. Όπως και το αντίθετο. Να είναι εντός ημερομηνίας αλλά να έχει χαλάσει. Εννοείται πως επιστρέφεται στο σούπερ μάρκετ, όπου και το αντικαθιστούν. Νατάσσα με τα σημερινά δεδομένα, θεωρώ εγκληματικό να στοιβάζουμε και να πετάμε τρόφιμα. Είναι καθήκον μας να καταναλώνουμε με σύνεση και υπευθυνότητα & να μην πετάμε αυτά που για κάποιους συνανθρώπους, θα μπορούσαν να ήταν σωτήρια.
  Την καλησπέρα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαρία, σε καταλαβαίνω. Ανεξαρτήτως συγκυριών είναι εγκληματικό να πετάμε τρόφιμα ή (μαγειρεμένο) φαγητό. Σπατάλη, πέταμα χρημάτων...

   Επίσης επιστρέφω ό,τι αλλοιωθεί πριν την ημερομηνία λήξης, είμαι πολύ υπομονετική στην... ανάκριση (κάποιες φορές) του τύπου: “το είχατε όντως στο ψυγείο;” (Όχι, έβαλα το γιαούρτι στο φούρνο μικροκυμάτων! -.-) και άλλα τέτοια φαιδρά.

   Δεν μπορώ να πω όμως ότι δεν μου έχουν ξεφύγει κάποιες ημερομηνίες, συνήθως όμως σε μικρές ποσότητες.

   Αν και πλέον είναι γνωστή η δράση του, δίνω το σύνδεσμο του “Μπορούμε”.

   Καλό βράδυ να έχεις, Μαρία!

   Διαγραφή
 8. Είναι αδιανόητο να πετάμε τρόφιμα!!
  Πάντα προσέχω ημερομηνίες και αγοράζω τα χρειαζούμενα, και κάνω λίστες εβδομαδιαίες, δεν δημιουργώ στοκ, ποτέ δεν το έκανα και απορούσα πάντα με αυτούς που γεμίζουν καρότσια ολόκληρα και στοιβάζουν πράγματα στα ντουλάπια και στις αποθήκες λες κι ετοιμάζονται για κάποιο μεγάλο κακό...
  Ακόμα σκέφτομαι π.χ. όλα εκείνα τα πράγματα που αγόραζαν κάποιοι σαν τρελοί στο δημοψήφισμα...άραγε τα έφαγαν?
  Και σκέφτομαι και το άλλο...όλη μέρα κλαίγονται πως δεν έχουν και στόκαραν σαν τρελοί αποδεικνύοντας πως μας δουλεύουν οι περισσότεροι!
  Τέλος πάντων!
  Φιλιά πολλά και καλό ξημέρωμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαρία,
   Στοκάρω τρόφιμα που καταναλώνονται συχνά (ρύζι, μακαρόνια, ντοματάκια) εκμεταλλευόμενη προσφορές, πάντα όμως σε ποσότητες που θα έχουν με μαθηματική ακρίβεια καταναλωθεί πολύ πριν τη λήξη τους.
   Πάντα προμηθεύομαι μικροποσότητες ευπαθών τροφίμων (π.χ. αλλαντικά, 8-10 φέτες).

   Αμ, εκείνοι που γέμισαν τα καρότσια τους με χαρτί τουαλέτας;!

   Όσον αφορά το δούλεμα... δεν ξέρω, έχω καταλήξει στο ότι ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει το “στερούμαι” και το “δεν έχω”...
   [Άλλος δεν έχει νερό να πιει κι άλλος δε βρίσκει γέφυρα να περάσει!]

   Καληνύχτα, καλό ξημέρωμα, Μαρία μου! ♥

   Διαγραφή
  2. Εγώ κορίτσια αν μπορούσα θα στόκαρα τα πάντα για ένα χρόνο (και χαρτιά τουαλέτας :-) ). Να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ και να αγοράζεις μόνο ότι δεν κρατάει για πάνω από βδομάδα. Όνειρο! Όταν μπορούσα, είχα τρελό στοκ και πήγαινα σούπερ μάρκετ αέρα, χωρίς να κουβαλάω σακούλες και σακούλες. Αυτά του στοκ σπανίως τα πετάς (εγώ δεν είχα πετάξει ποτέ), γιατί κρατάνε τόσο πολύ που σίγουρα θα αντέξουν. Τα επικίνδυνα για να πεταχτούν είναι κάτι φρούτα και λαχανικά που ξεχνιούνται λίγο παραπάνω κάπου χωμένα μέσα στο ψυγείο.
   Ευτυχώς που έγραψες το ποστ, γιατί είχα τύψεις που τάιζα την οικογένεια ληγμένα μπαχαρικά. Μια χαρά φρέσκα είναι τελικά. Ωραίο ποστ και πολύ πρωτότυπο!

   Διαγραφή
  3. Γεια σου Ελίνα!
   Στοκάρω απορρυπαντικά και μαλακτικά, ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων, σαπούνια, αφρόλουτρα, σαμπουάν, όταν τα βρίσκω σε καλές τιμές − προσφορές.
   Τρόφιμα (πλην αυτών που ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιο) ποτέ.

   Τα μπαχαρικά, γεγονός είναι ότι μετά από κάποιο διάστημα χάνουν αρκετή από τη μυρωδιά τους, αυτό έχω παρατηρήσει, αλλά διατηρώντας τα σε γυάλινα βαζάκια κι αποφεύγοντας την υγρασία (δεν τα... μπουμπουνίζουμε πάνω από το φαγητό την ώρα που βράζει και κοχλάζει!) μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους!

   Σ΄ευχαριστώ που πέρασες!
   Την καλημέρα μου! ✽

   Διαγραφή
 9. Πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου! Εγώ στα γαλακτομικά προσέχω πάντα τις ημερομηνίες! Αλλά σε αλεύρια, ζυμαρικά, ρύζια και λοιπά... έχω καταναλώσει άπειρες φορές ληγμένα και δεν έχουμε πάθει ευτυχώς τίποτα! Κάποια μέρα θα την πατήσουμε όμως, είμαι σίγουρη! Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το αλεύρι, αν περισσέψει, το βάζω όπως είναι σε polybag και στο πάνω ράφι του ψυγείου. Το 'χω πάρει με κακό, κάθε φορά (ακόμη κι όταν το ανοίξω) το κοσκινίζω! (Καθείς με τη βίδα του... ε, κι αυτή είναι μία μόνο από τις πολλές δικές μου!)
   Επίσης, μου έχει τύχει να πιάσει μαμούνια (sic) ρύζι μπασμάτι πριν τη λήξη του! Μπρρρ!

   Να προσέχετε, για να μην την πατήσετε, είναι κρίμα!

   Φιλάκια πολλά, καλό ξημέρωμα να έχετε!

   Διαγραφή
 10. Εγώ είμαι μία περίπτωση ... ξεχωριστή!
  Δεν αγοράζω εύκολα επεξεργασμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα, κι αυτά είναι μετρημένα 10 το πολύ: τα μαύρα μακαρόνια -καστανό ρύζι-πλιγούρι, καφές, τσάι, βρώμη. μέλι, ταχίνι! Α και αραιά και πού γιαουρτάκια! Επειδή είμαι μονάχη μου, έχω στάνταρ συνήθειες ξέρω πότε και πόσα καταναλώνω κι έτσι ποτέ δεν φτάνω τις ημερομηνίες λήξης!
  Μία οργανική ατυχία (δυσανεξία στη λακτόζη και ευερέθιστο έντερο ταυτοχρόνως) με οδήγησε στα φρέσκα και στα Από τη φύση στο πιάτο μου"!
  Και από κει και πέρα έγινε τρόπος ζωής χωρίς να με ενοχλεί κάτι!
  Πάντα αναρωτιόμουν για τον όγκο σκουπιδιών μας! Και είναι κρίμα να πετιούνται τρόφιμα όταν τόσοι άλλοι πεινούν!
  Πολλά φιλιά Νατάσα μου !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εσύ, αν εξαιρέσεις την “οργανική ατυχία” την καλύτερη σε βρίσκω! “Από τη φύση στο πιάτο”, νομίζω καλύτερο δεν υπάρχει!

   Αριστέα μου, δεν μπορώ να σου περιγράψω τι σοκ έπαθα με άτομο του ευρύτερου περιβάλλοντός μου, όταν, μετά από “τραπέζωμα” είδα να φεύγουν από τους δίσκους (δεν μιλώ για τα απομεινάρια φαγητού στα πιάτα), όπως ήταν, παστίτσιο, τυριά, σαλάτες, και ό,τι μπορείς να φανταστείς. Η... κυρία, σιχαινόταν −είπε− σκεπτόμενη το ενδεχόμενο, κάποιος να είχε χρησιμοποιήσει το πιρούνι του και όχι τις λαβίδες σερβιρίσματος!!!
   Όταν της είπα ότι θα μπορούσε να τα κάνει μερίδες και να τα δώσει σε κάποιο συσσίτιο, η απάντηση ήταν: “ναι, σιγά, αυτή τη δουλειά θα κάνουμε...”
   Επιστήμη και λογική, σηκώνουν τα χέρια ψηλά!

   Φιλιά πολλά και καλό ξημέρωμα, Αριστέα μου! ♥

   Διαγραφή
  2. Διόρθωση: Εσένα (αντί Eσύ). O:)

   Διαγραφή

To 'μαθες;

Secret Spring Circles #2
από την
Woman in Blogs
Θέμα: Welcome!

Αναζητηση

Ισως θα ηθελες να διαβασεις

A book, a choice #1 : O Τόπος των Πιστών

Αν κάτι ενώνει τους περισσότερους από εμάς, στη δική μας blog-o-γειτονιά (δεν ξέρω για άλλες και συνεπώς, δεν ομιλώ!) είναι η αγάπη μας...

Κατηγορια μονη της

Πρωτοβουλία από την
Blogger της Διπλανής Πόρτας
κατά της Λογοκλοπής

About Copyright

© 2016 Natasha N. ♥ Living'n'Love ♥
Template design © Natasha N.
Unless otherwise stated, the copyright of the content of this blog is owned by Natasha N.
‘Fair Use’ of any third party copyrighted material which are and remain the property of their respective owners.
Living-and-love.blogspot.gr makes no claim of copyright on such material.